Από την ίδρυση της, η Ο.Ε.Δ.Δ. έχει επιδείξει εξαιρετική αποτελεσματικότητα, επεμβαίνοντας έγκαιρα και καταλυτικά σε εκατοντάδες συμβάντα στην περιοχή και των γειτονικών προαστίων, παρέχοντας και σημαντική βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Πιο συγκεκριμένα μέχρι την ίδρυση των Καλλικρατικών Δήμων η Περιοχή Ευθύνης της Ο.Ε.Δ.Δ. κάλυπτε τα προάστια Εκάλης, Νέας Ερυθραίας, Αγ. Στεφάνου, Δροσιάς, Άνοιξης, Ροδόπολης, Σταμάτας και Διονύσου. Φυσικά σε περιπτώσεις ιδιαίτερα μεγάλων συμβάντων επεμβαίνει και εκτός Περιοχής Ευθύνης όπως για παράδειγμα σε πυρκαγιές στον Ωρωπό, Κάλαμο,  Νέα Πεντέλη, Πάρνηθα, Γραμματικό, Μαλακάσα, Βαρνάβα, κ.α.

Η ΟΕΔΔ στεγάζεται πλέον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας ο οποίος έχει παραχωρηθεί στην ομάδα από τον Δήμο Κηφισιάς. Η τοποθεσία της νέας έδρας των εθελοντών είναι άρτιος στρατηγικά προσφέροντας εύκολη πρόσβαση προς όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες για την άμεση κάλυψη του νέου Δήμου. 

Η ΟΕΔΔ πλέον δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επαρκή κάλυψη των νέων διοικητικών ορίων του Δήμου Κηφισιάς μιας που η έκταση του είναι τεράστια, προσθέτοντας και πολλές ακόμη δυσκολίες όπως, η μεγάλη αστική περιοχή, μεγάλη βιομηχανική ζώνη και μεγαλύτερος δασικός όγκος.

 

 

Μέσω των αποτελεσματικότατων επεμβάσεων σε όλα τα συμβάντα που καλείται τακτικά η ομάδα να αντιμετωπίσει, το έργο της  έχει αναγνωρισθεί τόσο από τις κρατικές αρχές (Π.Σ., Γ.Γ.Π.Π..), όσο και από τα ΜΜΕ, τα οποία συχνά φιλοξενούν και αναδεικνύουν τις δραστηριότητες της.

Ενδεικτικά, η ομάδα έχει διακριθεί στα εξής:

  • Προσωπική Ευχαριστήρια Επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής Π.Σ. Ζώη Ι. σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την υποδειγματική λειτουργία της ομάδας.

  • Συμβολή στην συγγραφή άρθρου του Βιβλίου «Το εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα και η κοινωνία των πολιτών»  του τότε υφυπουργού Εθν. Άμυνας Αποστολίδη Λ.

  • Επιλογή για τη συμμετοχή της ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Pre Emergencies” του ΕΚΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.

  • Επιλογή για τη συμμετοχή της ομάδας στο πρόγραμμα της Γ.Γ.Π.Π. “Protecta” για την διαχείριση κρίσεων και καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.

  • Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ο.Ε.Δ.Δ. από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εκπαίδευση του εποχικού και εθελοντικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος

  • Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού της Ο.Ε.Δ.Δ. από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την έκδοση εκπαιδευτικού εγχειριδίου για τους εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος πανελλαδικά.

  • Βράβευση της ΟΕΔΔ από τον Σύλλογο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Στεφάνου, όπως και από τον Δήμο Αγίου Στεφάνου για την σημαντικότατη προσφορά τους στην περιοχή του Δήμου κατά τις πυρκαγιές της Β.Α. Αττικής το 2009.

  • Ευχαριστήρια Επιστολή από κάτοικο επί της οδού Πλάτωνος στην Πολιτεία όπου σώθηκαν τα σπίτια έπειτα από επέμβαση της ΟΕΔΔ στην μεγάλη φωτιά της Ν. Πεντέλης στις 16/08/2007.

  • Ευχαριστήρια Επιστολή από τον Έλληνα Πρέσβη της Γερμανίας όπου περιορίστηκε άμεσα πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην οικία του στο Καστρί έπειτα από την έγκαιρη επέμβαση της ΟΕΔΔ.